top of page
  • Foto van schrijverNatanja van den Brink

Anders kijken naar jezelf

Bijgewerkt op: 15 jan.

Het chakrasysteem is een eeuwenoud model om tot zelfinzicht te komen in verschillende levensfasen en je perspectief op de wereld te bepalen. Elk van de zeven chakra’s staat voor een bepaald verlangen, een volledige cyclus doorlopen duurt ongeveer veertig jaar. Daarna schouw je de chakra’s opnieuw en zie je waar je een gemis ervaart en misschien het licht op wilt laten schijnen.


Het woord ‘chakra’ betekent wiel. Je kunt een chakra zien als een draaikolk-achtig veld van energie. In het lichaam lopen zeer fijne energiebanen. Deze heten nadi’s. Je kunt ze vergelijken met de meridianen uit de Chinese geneeskunst. Er zijn tienduizenden nadi’s. Deze energiebanen stromen over en in het hele lichaam en verbinden lichaamsdelen, organen, zintuigen en de geest met elkaar – met als aangrijpingspunten de wervelkolom. Hoe vrijer deze energie stroomt, hoe beter lichaam en geest in balans zijn.


In elke fase maak je ontwikkelingen door en ieder mens loopt daarbij ‘krassen’ op. Zo hebben jonge kinderen vooral behoefte aan veiligheid en geborgenheid. Ze zijn dan nog volledig afhankelijk van volwassenen voor hun eerste levensbehoeften. Als je in die periode geborgenheid mist, kun je daar in je latere leven last van krijgen, zowel fysiek, mentaal als emotioneel. Er ontstaan dan blokkades, waardoor de energie minder goed kan stromen.


Via onder andere yoga, ademoefeningen, meditatie en mantra’s kun je toegang tot de chakra’s creëren om je blokkades te transformeren. Bijvoorbeeld van een gevoel van onveiligheid naar een gevoel van veiligheid. Dat werkt bij ieder mens anders, het is dus een persoonlijke ontdekkingstocht.

De essentie per chakra

Muladhara Chakra, het eerste chakra

Dit chakra bevindt zich bij het staartbeen, waarmee je je verbindt met de aarde. Het is het chakra van veiligheid, voedsel en overlevingskracht. Krachtige oefeningen en de adem in het bekken herstellen het contact met het fysieke lichaam. Vanuit rust en vertrouwen komt een innerlijke oerkracht vrij.

Svadhishthana Chakra, het tweede chakra

Manipura Chakra, het derde chakra

Anahata Chakra, het vierde chakra 

Visuddha Chakra, het vijfde chakra 

Ajna Chakra, zesde chakra 

♥︎ Natanja

56 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page